ADRESA
TRG REPUBLIKE 16 24000 SUBOTICA SRBIJA
TEL +381 (0) 24 666 302
FAX +381 (0) 24 666 336
'Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje, i stanovanje1 Subotica Sva prava zadržana 2018.
"Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje" | Nova velika priznanja za subotičke urbaniste
5388
post-template-default,single,single-post,postid-5388,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Nova velika priznanja za subotičke urbaniste

Nova velika priznanja za subotičke urbaniste

Svake godine 8. novembra na Svetski dan urbanizma, u organizaciji Udruženja urbanista Srbije, održava se tradicionalni Međunarodni Salon urbanizma. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji prezentuju se najznačajnija aktuelna ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija.

Ove godine u Rumi u Kulturnom centru “Brana Crnčević” na 27. Salonu urbanizma okupili su se planeri i urbanisti iz oko desetak država i predstavili 163 rada u 12 kategorija. Pored učesnika iz Srbije radove su izlagali i urbanisti iz zemalja bivših republika SFRJ (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, BiH….) kao i Italije, Mađarske, Švajcarske…

Posebno raduje što su se na Salonu mogli videti radovi iz urbanističkih institucija sa teritorije Srbije koje su pretrpele strukturne transformacije.

Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica učestvovalo je na ovogodišnjem Salonu urbanizma sa 2 rada:

GENERALNI URBANISTIČKI PLAN SUBOTICA-PALIĆ DO 2030.GODINE (autori: Dragana Mijatović d.i.a., Karolj Terteli d.i.a., Tanja Mijatović  d.i.a., Petar Andrić d.i.a. i stručni tim JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica) koji je osvojio PRVU NAGRADU i

– PLAN DETALJNE REGULACIJE ZA BLOK 144 SEVERNO OD SEGEDINSKOG PUTA I ISTOČNO OD ULICE PARTIZANSKIH BAZA (bivši kompleks kasarne „Kosta Nađ“) čiji su autori Karolj Terteli d.i.a. i Tanja Mijatović d.i.a. i koji je dobio PRIZNANJE

 

Generalni urbanistički plan Subotica-Palić do 2030.god. je strateški razvojni plan, sa opštim elementima prostornog razvoja. GUP-om se dugoročno utvrđuje koncepcija razvoja uređenja prostora i građenja naselja, utvrđuju se kriterijumi, smernice i urbanistički normativi i rešenja za izgradnju rekonstrukciju, uređenje i zaštitu Subotice i Palića za vremenski horizont do 2030. godine.

Generalni urbanistički plan je koncipiran u skladu sa ulogom gradskog naselja Subotice koja je utvrđena Prostornim planom Republike Srbije od 2010. do 2020. godine i Regionalnim prostornim planom AP Vojvodine. Subotica je definisana kao urbani centar od nacionalnog značaja, dok u oblasti privrede Subotica u budućnosti treba da postane industrijski centar srednje veličine (10.000-20.000 zaposlenih u industriji). U okviru razvoja turizma Subotica u perspektivi treba da postane turistički centar od  međunarodnog  značaja.

 

Kategorija Generalnih urbanističkih planova je veoma značajna u oblasti urbanističkog planiranja samim tim što se ovakva vrsta planova izrađuje za duži vremenski period i predstavlja krovni urbanistički dokument za izradu planova dalje urbanističke razrade.

Urbanisti su prva karika u lancu budućih investicija u razvoju gradova, ali i zaštiti životne sredine, zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara. Značaj dobro urađene planske dokumentacije je jako veliki te je i u najnovijoj izmeni Zakona o planiranju i izgradnji apostrofirano da je izrada i donošenje planskih dokumenata od javnog interesa za Republiku Srbiju. Razvoj komunalne i saobraćajne infrastrukture i dobar razvoj privrede imaju temelje u dobroj planskoj dokumentaciji.

Prva nagrada i priznanje su velika čast, podstrek i obaveza da se sačuva stečeni renome preduzeća koji je utemeljen na predanom radu, posvećenosti struci i permanentnom usavršavanju zaposlenih.

Direktor Javnog preduzeća Predrag Radivojević ističe da je ova prestižna nagrada potvrda uspešno sprovedene transformacije preduzeća i dobrog rada i zalaganja menadžmenta firme, kao i smernica i pokazatelj da korača pravim putem.