ADRESA
TRG REPUBLIKE 16 24000 SUBOTICA SRBIJA
TEL +381 (0) 24 666 302
FAX +381 (0) 24 666 336
'Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje, i stanovanje1 Subotica Sva prava zadržana 2018.
"Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje" | Održavanje stambenog i poslovnog fonda grada
3286
post-template-default,single,single-post,postid-3286,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Održavanje stambenog i poslovnog fonda grada

Održavanje stambenog i poslovnog fonda grada

U sklopu opsežnih poslova iz oblasti građevinarstva koje se odvijaju u okviru Direkcije za izgradnju grada Subotice, prepoznata je i potreba održavanja stambenog i poslovnog fonda na nivou grada koja se obavlja u okviru Službe staranja o stambenom i poslovnom fondu.

Definicije radova održavanja, obnove i rekonstrukcije objekata višeporodičnog stanovanja i poslovanja obuhvaćeno je Zakonom o održavanju stambenih zgrada i Zakonom o stanovanju, i izvode se kako bi se obezbedilo da objekat ostane u stanju koje je adekvatno njegovoj funkciji i po mogućnosti na nivou bezbednog korišćenja i funkcionisanja.

Radovi održavanja su obaveza etažnih vlasnika ili korisnika dela stambeno-poslovnog objekata, sa kojima Javno preduzeće u skladu sa Zakonom sklapa Ugovor o održavanju kako bi se obezbedili zadovoljavajući uslovi u pogledu sigurnosti, higijensko-zdravstvenih uslova, uslova pristupa, upotrebe i korišćenja objekta. Sve intervencije koje se rade na postojećim objektima u skladu su sa važećom regulativom iz ove oblasti.

Na održavanju stambenih i stambeno-poslovnih pobjekata po osnovu zaključenih Ugovora sa Direkcijom, nalazi se 248 Skupština stanara, sa 7238 stanova, 217 poslovnih prostora. Osnovni izvor prihoda za održavanje čine sredstva etažne naknade, koji prema Zakonu o stanovanju utvrđuju skupštine zgrada u saradnji sa Službom i obračunava se po kvadratnom metru površine. Prosečna visina etažne nadoknade, prema evidenciji, do sada iznosi 10,00 dinara/m².

Program održavanja realizuje se po godišnjim usvojenim planovima, prema sledećoj dinamici i prioritetima:

obezbeđenje stalne dežurne službe radi pružanja hitnih intervencija na instalacijama centralnog grejanja, vodovoda i kanalizacije, električne instalacije, kao i oslobađanje lica iz zaglavljenih liftova

redovno mesečno servisiranje i održavanje 137 liftovskih postojenja u voznom i bezbednom stanju

godišnja tehnička kontrola liftova

tehničko održavanje 69 postrojenja za povišenje pritiska vode u višespratnim zgradama

sanacija ravnih krovova i izgradnja kosih krovnih konstrukcija

kontrola protivpožarnih aparata i kontrola radioaktivnih gromobrana

redovno tekuće održavanje ostalih zajedničkih delova, instalacija, uređaja i opreme u zgradama

Aktivnosti Službe staranja o stambenom i poslovnom fondu

Tokom 2009. godine izvršeno je 30 većih popravki liftovskih postrojenja, vršeni su redovni mesečni servisi, a krajem novembra meseca obavljena je i godišnja kontrola svih postrojenja. Do kraja godine očekuje se popravka još 10 liftova i dobijanje pozitivne ocene o ispravnosti za sve liftove u zgradama koje imaju sklopljene ugovore sa Direkcijom

Izvršene su sanacije i popravke krovova na sledećim objektima:

– Braće Radić br.114,

– Bajnatska 34 i 36,

– Kumičićeva 11,13,14 i15,

– Pavla Štosa br. 6,

– Aleja Maršala Tita br 27/ VI i II.

Trenutno se završavaju radovi na dva objekta:

– Braće Radić 158 i

– Aleja Maršala Tita 27/IV.

Objekti kod kojih je u toku priprema dokumentacije, za izgradnju kosih krovova, su Sonje Marinković br. 1 i Segedinski put br. 17.

Tokom godine u devet stambenih zgrada je uvedena nova interfonska oprema, a izvršeno je 36 manjih popravki na održavanju sistema.

Izvršena je kontrola protivpožarnih aparata u mašinskim prostorijama liftova.

Kontrola radioaktivnih gromobrana izvršena je na sledećim objektima:

– Trg C.J. Nenada br. 2

– Trg Jakoba i Komora br.28

– Pazinska br. 13

– Bajnatska br. 34

– Braće Radić br. 148

– Braće Radić br. 156

Od 01.12.2009. godine počelo je dostavljanje Izveštaja sa zaduženjima, uplatama i troškovima , zaključno sa novembrom mesecom, kao i anketiranje Skupština stanara o visini etažne naknade za narednih šest meseci, odnosno za period januar-jun 2010. godine, po obrascu koji je dole naveden:

Saglasnost

Mi dole potpisani vlasnici stanova i drugih posebnih delova stambene zgrade u ulici ________________________________ br._______u Subotici, smo saglasni da za predmetnu zgradu čiji je predsednik/ca ________________________________ ,visina etažne nadoknade za održavanje zajedničkih delova zgrade iznosi ________ din/m2 počev od 01.01.2010. godine.

Izjavljujemo da ćemo redovno isplaćivati svoje obaveze koje se odnose na održavanje stambene zgrade, po dostavljenim priznanicama od strane JP „Direkcija za izgradnju grada Subotice“, prema iznosu iz stava 1.

Br.st

Ime i prezime

Zaposlen

Potpis vl. stana

Br.l.k.

Popunjeni obrazac molimo dostaviti JP „Direkciji za izgradnju grada Subotice“ najkasnije do 15.12.2009. godine.

Predsednik skupštine stanara

U Subotici,__________________. godine