ADRESA
TRG REPUBLIKE 16 24000 SUBOTICA SRBIJA
TEL +381 (0) 24 666 302
FAX +381 (0) 24 666 336
'Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje, i stanovanje1 Subotica Sva prava zadržana 2018.
"Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje" | Radovi na postavljanju spomenika Sveto Trojstvo
842
post-template-default,single,single-post,postid-842,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Radovi na postavljanju spomenika Sveto Trojstvo

Radovi na postavljanju spomenika Sveto Trojstvo

Danas, 23. septembra, započeti su radovi na vraćanju restauriranog spomenika – skulpture Svetog Trojstva na prvobitnu lokaciju. Radove na transportu restauriranih delova spomenika, kao i njihovu montažu, u ime grada sprovodi JP „Direkcija za izgradnju grada Subotica”. Izvođač radova je firma „Javornik” iz Subotice.

Ugovorena vrednost ovih radova iznosi 2,8 miliona dinara, i oni se finansiraju iz gradskog budžeta. Sredstva za restauraciju, koja je prethodila radovima montaže spomenika, obezbeđena su od donatora. Rok za završetak ovih radova je trideset kalendarskih dana.

Predviđeno je da se restaurirani spomenik, nakon izgradnje temelja, postavlja etapno u vertikalnim segmenitma. Konzervatorski nadzor radova obezbeđuje Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica, a stručni nadzor JP „Direkcija za izgradnju grada Subotica”.

Skulptura je 1815. godine prvobitno postavljena na tadašnjem glavnom pijačnom trgu, gde se sada ponovo vraća. 1964. godine spomenik je premešten na trg između Katedrale svete Terezije Avilske i zgrade Subotičke biskupije, i na toj lokaciji se nalazio sve do današnjih dana.