ADRESA
TRG REPUBLIKE 16 24000 SUBOTICA SRBIJA
TEL +381 (0) 24 666 302
FAX +381 (0) 24 666 336
'Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje, i stanovanje1 Subotica Sva prava zadržana 2018.
"Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje" | Renovirana kapela Svetog Roka u Subotici
3536
post-template-default,single,single-post,postid-3536,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Renovirana kapela Svetog Roka u Subotici

Renovirana kapela Svetog Roka u Subotici

Sinoć je održana svečanost povodom završetka radova na obnovi kapele Svetoga Roka, koji su sprovedeni u akciji pod sloganom «Svetla godina». U svečanoj atmosferi, uz zvuke ozbiljne glazbe, prisutni su mogli da uživaju u sjaju obnovljene kapele.

Prema rečima direktora Direkcije za izgradnju opštine Subotica Dragana Trklje, kapela Svetog Roka je nakon mnogo godina neodgovarajućeg održavanja i neopravdane zapuštenosti, doživela da radovi započnu u septembru 2007. godine obnovom pročelja i oluka. Akcija je nazvana «Svetla godina» zbog toga što su značajna sredstva iz opštinskog budžeta odvojena i za obnavljanje rasvete u gradu. U okviru toga, akcenat je stavljen na osvetljavanje svih crkvenih i sakralnih objekata u Subotici. Tako je zajedno sa obnovom pročelja, postavljeno i odgovarajuće osvetljenje ovog objekta. Sredstva koja je opština uložila u ovu obnovu iznose 4 miliona i 200 hiljada dinara. Potrebno je još vratiti krov u izvorno stanje čime će biti završena obnova spoljašnjeg dela kapele.

Na mestu gde je pre tačno 270 godina sagrađena prvobitna kapelica od nabijene zemlje, danas se nalazi kapela koja je izgrađena 1874. prema projektu arhitekte Titusa Mačkovića. Zbog toga je ovo i svojevrstan jubilej.

Kako se ove godine navršava ravno sto godina od početka izgradnje Gradske kuće, Direkcija za izgradnju opštine Subotica je odlučila da postavi osvetljenje Gradske kuće kao poklon Subotičanima za Dan grada u septembru.